Palvelumuotoilulla portaali käyttäjiään varten

Tutkimustietovarantohankkeen näkyvin osa tulee olemaan verkkoportaali. Se tarjoaa yhden yhteisen, avoimen ja kattavan näkymän, josta kuka tahansa voi hakea tietoa julkisin ja yksityisin varoin tuotetusta tutkimuksesta. Portaalia on suunniteltu alusta asti käyttäjälähtöisesti ja yhteistyössä ennakoitujen käyttäjäryhmien kanssa.

Tutkimustietovarannon loppukäyttäjäryhmistä suurin on suuri yleisö. Rajatummiksi käyttäjäryhmiksi on tunnistettu yritykset, tiedotusvälineet sekä tutkimusrahoittajat, tutkimushallinnon asiantuntijat ja tutkijat. Samoin tiedekustantajat ja tieteelle lahjoittavat hyötyvät tutkimustietovarannosta. Yhteistyöllä sidosryhmien kanssa on tavoitettu laajasti loppukäyttäjien edustajia, joiden näkemyksiä on hyödynnetty hankkeen eri vaiheissa. Hankkeen johto- ja ohjausryhmät muodostuvat tutkimusorganisaatioiden ja tiederahoittajien sekä tiedeyhteisön muista keskeisistä edustajista.

Tutkimuslaitosten ja -rahoittajien sekä yritysten ja tiedotusvälineiden näkemyksiä kartoitettiin palvelumuotoilun keinoin haastatteluilla. Tutkijoiden näkemyksiä kerättiin verkkokyselyllä.

Palvelumuotoilussa tunnistettiin jokaiselle käyttäjäryhmälle ominaisia tarpeita ja toiminnallisuudelle kohdennettuja käyttäjäryhmiä. Tiedon sujuvampi löytäminen, vertailtavuus ja luotettavuus olivat kaikille keskeisiä toiveita. Tutkimuksesta, tutkijoista, tutkimusrahoituksesta ja tutkimuksessa käytettävistä aineistoista ja infrastruktuureista kaivattiin keskitettyä ja luotettavaa tiedonlähdettä. Esimerkiksi yritykset halusivat hyödyntää tehokkaammin tutkimusinfrastruktuureita ja löytää yhteistyömahdollisuuksia. Kattavaa tietolähdettä eri alojen asiantuntijoista etsivät niin rahoittajat, yritykset, tiedostusvälineet kuin itse asiantuntijatkin. Tutkimusrahoitukseen liittyviä merkittäviä käyttötapauksia oli kaikilla käyttäjäryhmillä. Portaali tarjoaa näkymän näihin tietoihin, kun tietovarantoon kootaan ensimmäistä kertaa yhteen tiedot myönnetystä tutkimusrahoituksesta.

Verkkoportaalin ensimmäinen versio julkaistaan tämänhetkisten suunnitelmien mukaan keväällä 2020. Ensimmäisenä portaaliin tulevat julkaisutiedot sekä tietoja myönnetystä rahoituksesta useilta tutkimusrahoittajilta. Samanaikaisesti julkaistaan tutkimusorganisaatioiden tiedot. Myöhemmin portaaliin tuodaan tiedot mm. tutkimusinfrastruktuureista. Tutkijoita varten portaalin yhteyteen rakennetaan suostumuksenhallintapalvelu omien tietojen hallintaa varten. Portaalia tullaan kehittämään jatkossakin käyttäjien palautetta ja toiveita kuunnellen.

Ennen julkaisua palvelu kuitenkin tarvitsee nimen. Portaali julkaistaan kolmikielisenä, englanninkielinen versio osoitteessa research.fi. Sopivaa suomen- ja ruotsinkielistä nimeä etsitään opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä nimikilpailussa. Ehdotuksia voi jättää 30.9. asti.


Palvelumuotoilu toteutettiin yhdessä Gofore Oyj:n kanssa.

Lue lisää portaalin nimikilpailusta www.tutkimustietovaranto.fi/ehdota. Ehdotuksia voi jättää 30.9. asti.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s