euroCRIS-tapaaminen kokosi Suomeen yli 100 tutkimustiedon hallinnan asiantuntijaa

Suomessa 27.-29.5.2019 järjestetty euroCRIS-tapaaminen kokosi yli 100 tutkimustiedon hallinnan asiantuntijaa ympäri Eurooppaa. CSC:llä pidettyyn tapahtumaan saapui osallistujia 21 maasta.

Vuonna 2002 perustettu euroCRIS on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka tarjoaa kansainvälisiä verkostoitumismahdollisuuksia tutkimustietojen parissa työskenteleville. EuroCRISin päätavoite on edistää tutkimuksesta kerättävien tietojen yhteismitallisuutta sekä niihin liittyvien palveluiden, erityisesti tutkimustietojärjestelmien (Current Research Information System = CRIS) yhteentoimivuutta. Järjestelmien yhteentoimivuuden tueksi euroCRIS ylläpitää ja kehittää yhteistä CERIF-tietomallia (the Common European Research Information Format). EuroCRIS-yhteisöön ja sen työryhmiin kuuluu muun muassa tutkijoita, tutkimusorganisaatioiden hallinnon, suunnitteluyksiköiden ja kirjastojen asiantuntijoita, tutkimusrahoittajia sekä tietojärjestelmien kehittäjiä.

Tapahtumassa kuultiin 26 kiinnostavaa esitystä sekä kansallisten toimijoiden että yksittäisten tutkimusorganisaatioiden näkökulmista. Suomalaisen tutkimustietovarantohankkeen lisäksi esiteltiin vastaavia kansallisia palveluita muista maista, mm. Norjasta (Cristin), Alankomaista (NARCIS) ja Belgian Flandersista (FRIS). Erityisesti Flandersin toteutus on tavoitteiltaan hyvin lähellä Suomen tutkimustietovarantoa: se kokoaa tietoja tutkijoista ja tutkimuksesta automaattisesti ja ajantasaisesti lukuisista lähdejärjestelmistä siten, että tietoa voivat hyödyntää niin yritykset, tutkijat kuin suuri yleisökin. FRIS palkittiin viime vuonna Belgiassa vuoden parhaana julkishallinnon digitalisaatioprojektina.

Per Öster CSC:ltä kertoi myös European Open Science Cloud:in (EOSC) etenemisestä. Yhteisten eurooppalaisten palveluiden pyritään keskittämään huomio siihen, että ne palvelevat tiedettä sen sijaan, että niitä tehtäisiin teknologioiden ehdolla. Useimmat EOSC:in palvelut liittyvät tutkimusdatan hallintaan, mutta esimerkiksi OpenAIRE:n tarkoituksena on koota metatietoa laajasti myös julkaisuista ja tutkimusprojekteista.

EuroCRISin puheenjohtaja Ed Simons kertoi euroCRISin laatineen OpenAIREn kanssa Memorandum of Understanding -lauselman yhteistyön kehittämisestä sekä parhaan mahdollisen tutkimustiedon infrastruktuurin toteuttamisesta siten, että se hyödyttäisi mahdollisimman laajasti eri sidosryhmiä: päätöksentekijöitä, rahoittajia, tutkimusorganisaatioita ja tutkijoita. EuroCRIS tekee tiivistä yhteistyötä myös Euroopan ulkopuolisten toimijoiden, kuten VIVO:n ja CASRAI:n, kanssa.

Ensimmäisen ohjelmapäivän paneelissa keskusteltiin edellytyksistä kehittää yhteiseurooppalaista tutkimustietopalvelua, joka yhdistäisi kansallisia CRIS-tyyppisiä ratkaisuja. Gunnar Sivertsen (NIFU, Norja) kertoi suunnitteilla olevasta pohjoismaisesta NordRIS-hankkeesta, jossa tavoitteena on koota Pohjoismaiden kansalliset julkaisutietovarannot yhteen ja tuottaa näin tietoa muun muassa päätöksenteon ja tutkimusorganisaatioiden vertailun tueksi.

Myös OpenAIRE kokoaa laajasti tietoja ja tähtää laajaan kattavuuteen, mutta tällä hetkellä sen tiedot eivät ole yhtä rakenteisia ja yhteismitallisia kuin CRIS-järjestelmissä eikä se siksi sovellu esimerkiksi tutkimuksen arvioinnin ja eri maiden tutkimustoiminnan vertailun tarpeisiin. OpenAIRE tarvitseekin toimiakseen laadukkaita lähdejärjestelmiä, ja CRIS-järjestelmät ja sekä euroCRISin puitteissa alla tehtävä eurooppalainen yhteistyö on ovat tässä keskeisessä roolissa. Seuraava euroCRIS-tapaaminen järjestetään Saksan Münsterissa 18.-20.11.2019.


EuroCRIS Membership Meeting spring 2019 järjestettiin Helsingissä 26.-28.5.2019

Katso kaikki seminaarin esitykset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s