Hanketietovaranto valjastaa rahoituspäätösten tietovirran ja helpottaa rahoituksen hallintoa

Verottaja palvelee yksityistä kansalaista esimerkillisesti. Esitäytetty veroehdotus sisältää useimmiten kaiken tarvittavan eikä tietoja tarvitse pahemmin korjailla tai täydentää. Miksi kaikki toimii? Ensinnäkin palvelussa on tunnistettu kaikki täydelliseen ehdotukseen tarvittavat tiedot. Keskeinen oivallus on ettei tietoja tarvitse kysyä kansalaiselta. Verottaja saa valtaosan tiedoista jo valmiina muilta toimijoilta, jolloin tietovirrat on vain kytkettävä kansalaisen palveluun.

Sama on mahdollista myös tutkijan palveluissa. Tutkimusrahoitusta haettaessa ja rahoituksen raportoinnissa tutkijalta kysytään paljon tietoja, jotka ovat valmiina jo rahoittajan palvelun ulkopuolella. Kaikki voidaan muuntaa tietovirroiksi ja hyödyntää monissa eri järjestelmissä. Edellytyksenä on eri osapuolten yhteistyö, tietojärjestelmien yhteentoimivuus ja tietovirtojen yhdenmukaisuus. Sen jälkeen voidaan rakentaa turhaa hallinnollista työtä aidosti vähentäviä sähköisiä palveluita koko tiedeyhteisölle.

Hanketietovaranto on tietovirrat yhdistävä ja yhdenmukaista tietoa eri käyttäjille jakava ydin. Toiminnassa hanketietovaranto sisältää rahoitushaut sekä rahoittajien rahoituspäätökset ja niihin liittyvät tiedot, jotka tutkimustietovarannossa yhdistyvät julkaisuihin, aineistoihin ja tutkimusinfrastruktuureihin. Liitos tutkijaan toteutetaan pääasiassa kansainvälisen ORCID-tutkijatunnisteen avulla.

Hanketietovaranto antaa rahoittajille välineet muokata omista järjestelmistään ennakoivia. Hakemuspohjiin ja raportteihin pystyy helposti tuomaan valmiiksi tietoja hakijan tuotoksista, aiemmasta rahoituksesta tai affiliaatiosta. Varannon kautta myönnetyn rahoituksen tiedot voivat siirtyä suoraan omaan organisaatioon. Tutkijan ei tarvitse enää huolehtia hallinnollisen tiedon haalimisesta vaan hän voi keskittyä tutkimustyön suunnitteluun.

Tämän ohella hanketietovaranto parantaa rahoittajien näkyvyyttä sekä tuo esiin tutkimusrahoituksen moninaisuuden. Hanketietovarantoon kootaan vain avointa julkiseksi tarkoitettua tietoa. Sen myötä muut toimijat voivat rakentaa uusia näiden tietojen varaan rakentuvia palveluita.

 

Walter Rydman

Kirjoittaja koordinoi tutkimus- ja hanketietovarannon koordinaattorina CSC:llä


Lue lisää hanketietovarannosta voit lukea täällä

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s